Snel naar... Contact & Adres Openingstijden

 

 

 

Home

Ondernemer

Particulier

Ons kantoor

Direct regelen

Contact

Bel mij terug

 

 

 

 

Algemene voorwaarden

Bezoekadres

Bijdorpplein 41

2992 LB Barendrecht

 

Postadres

Postbus 465

2990 AL Barendrecht

 

T +31 180 556 735

F +31 180 556 298

E info@notbar.nl

W notbar.nl

Gebruikelijke openingstijden

Maandag tot en met vrijdag:

09.00-17.30 uur

Kunt u ons alleen buiten deze tijden bezoeken?
Bel dan even. Op verzoek maken we graag een afspraak voor een andere dag of een ander tijdstip.

 

Realisatie & Webdesign:
Hademax - Barendrecht

Maak kennis!

Wilt u ook ervaren hoe plezierig uw zaak kan worden behandeld? Maak dan eens een afspraak met Topnotaris Pieter Verboon of een van zijn medewerkers. Zij geven heldere en praktische adviezen, en zijn thuis in het notariële recht.

 

Bel mij terug

 

 

Een duidelijke offerte

U wilt liever vooraf een offerte van ons ontvangen? Geen enkel probleem! Vraag telefonisch een offerte op maat aan. Zo kunnen wij u van tevoren inlichten over de kosten van onze werkzaamheden en komt u niet voor verrassingen te staan.

Overdracht van vermogen uit vrijgevigheid

 

Schenking

Overdracht van vermogen terwijl u leeft kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een belangrijk instrument daarbij is de 'schenking': overdracht van vermogen uit vrijgevigheid.

 

Hoe kan ik schenken?

Schenkingen zijn op diverse manieren mogelijk: u kunt bijvoorbeeld bedragen in contanten of 'op papier' schenken, maar ook vermogensbestanddelen, zoals uw woning, tegen een te lage prijs aan de kinderen verkopen. Bij schenkingen 'op papier' is eigenlijk sprake van een schenking aan de kinderen die direct gevolgd wordt door het terug lenen van het geschonken bedrag, door de kinderen aan u.

 

Schenkbelasting en vrijstellingen?

De Belastingdienst in Nederland heft schenkbelasting over alles wat u als begiftigde in de vorm van een schenking krijgt van iemand die in Nederland woont. Voor het eerste deel van een schenking geldt een vrijstellingsbedrag. Dit betekent dat iemand in ieder geval over de eerste EUR 2057,-- geen belasting hoeft te betalen. Daarna hangt de schenkbelasting af van de hoogte van het bedrag en van wie het afkomstig is. Iemand betaalt bijvoorbeeld een lager percentage over een schenking van zijn ouders dan over een schenking van zijn grootouders, en over een hoger bedrag wordt weer een hoger percentage berekend.

 

Daarnaast gelden bijzondere vrijstellingen voor specifieke gevallen, bijvoorbeeld indien (groot)ouders een schenking doen aan hun (klein)kinderen, of wanneer men een schenking doet aan een sociaal belang behartigende instelling (SBBI), zoals bijvoorbeeld amateursportinstellingen of scoutingverenigingen, of aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Een schenking aan een ANBI is daarnaast aftrekbaar van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting van de schenker.

 

Besparing van erfbelasting

De belangrijkste reden voor vermogensoverdracht tijdens leven is dat u aanzienlijk op (de bij overlijden te betalen) erfbelasting kunt besparen, doordat het overgedragen vermogen geen onderdeel meer uitmaakt van uw (toekomstige) nalatenschap. Hierdoor komen toekomstige waardestijgingen dus direct ten goede aan de kinderen en worden daarnaast de progressieve tarieven van ons belastingstelsel zoveel mogelijk gedrukt. In Nederland betaalt u immers meer belasting naarmate u meer verkrijgt.

 

Goed advies

Overdracht van vermogen tijdens leven moet u uiteraard niet zomaar doen. Het kan eigenlijk niet zonder gedegen advies, waarbij uw vermogen, uw wensen én de juridische mogelijkheden met u worden besproken. Uiteraard helpen wij u hier als Topnotaris graag bij.

 

'Rijk' hoeft u overigens niet te zijn voor zo'n advies: in veel gevallen waarin iemand een eigen huis heeft, kan zo'n advies uw nabestaanden al voordeel opleveren. Bedenkt u zich maar eens dat de eigen woning een aanzienlijke waarde heeft en dat eventuele hypotheken meestal (al dan niet in combinatie met levensverzekeringen) zijn of worden afgelost bij overlijden!